ZAČÁTEK

JAK TO ZAČALO?

PIERCE LANCE ENGINE

Prvotním impulsem byl fakt, že dosluhující Avie už nedokáže splnit emisní limity a nebude jí s největší pravděpodobností prodloužena technická. Sešli jsme se u piva a debatili co dál. Auto z HZS nedostupné, auto z Německa nebo jiného státu EU, buď vrak a nebo nedostupné ! Někdo z kluků napůl v legraci pronesl, že by bylo úžasné mít takovou tu klasickou ameriku s žebříkem.

Myšlenka to byla odvážná, ale nikoli nereálná...

Trocha hledání na internetu, stránky Palisade Park Fire Department a tam informace, že po dvaatřiceti letech dostanou nový vůz. Zeptali jsme se co budou dělat s tím starým a už se rozjela komunikace. Díky aplikaci WhatsApp jsme obdrželi několik fotografií a videí vozu. Chvilku trvalo vysvětlit kde je Česká republika a jak velké jsou Vrančice, ale i v dnešní době pořád platí dané slovo. Když jsme odeslali částku, aniž bychom měli smlouvu nebo nějaký dokument, stal se celý obchod záležitostí cti. Američtí hasiči se k tomu postavili čelem, sehnali chybějící majáky i federální sirénu a navrch přidali spoustu vybavení. Hadice, nářadí a kompletní dokumentaci k vozu. Po 7 měsících komunikace a 14ti denní plavbě vůz přijel na podvalu do Prahy. Jelikož do poslední chvíle jezdil ve službě udělala se jen údržba, vyměnily se olejové náplně, pneumatiky a vyleštil a zakonzervoval lak.

Na Tupláku 2022 se Pierce Lance Engine poprvé oficiálně představil veřejnosti. Nikdo z nás tehdy netušil že je to všechno jen začátek.


E-ONE 105 LADDER

V dubnu roku 2023 přišla od našich přátel z Ameriky jedna fotografie a v textu krátká otázka: Nechcete k enginu ještě tohle? Na fotografii se vyjímal šestadvaceti tunový obr s pětatřiceti metrovým žebříkem na střeše. Přesně to auto o němž jsme u piva tenkrát mluvili.  

Plácli jsme si a začal závod s časem. Termínem byl výroční Tuplák. Stihli jsme to jen tak tak. V naší fotogalerii si můžete prohlédnout obrázky z cesty i průběh renovace laku a důkladnou údržbu.

HISTORIE

AMERICKÁ HISTORIE

PIERCE LANCE ENGINE

V roce 1988 zadalo město Bergen County pro hasičskou stanici Palisade Park FD v továrně na výrobu hasičských speciálů značky PIERCE výrobu vozu LANCE v provedení ENGINE se čtyřdvéřovou kabinou pro 10ti člennou posádku. Vůz je celý postaven na zakázku, od prvního tlačítka po umístění vývodů čerpadla, až po odstíny dvoubarevného laku. Zajímavostí je, že cena nového vozu byla v roce 1989 necelých 900 000 amerických dolarů. 1. dubna 1989 byl vůz slavnostně předán federálním hasičům v Palisade Park.Vůz zde věrně sloužil celých 32 let, než se vydal na dalekou cestu k nám do Vrančic.

E-ONE 105 LADDER

V Lehingtonu v polovině roku 1988 zadali výrobu 35 metrového žebříku, tentokrát v továrně E-ONE. Opět na zakázku postavený vůz s cenovkou 1 250 000 amerických dolarů. Celou dobu ve službě u jediného sboru a poté přes Bremerhaven k nám do Vrančic.

A PROČ

PROČ VRANČICE?

Nabízí se jednoduchá odpověď. Proč ne! Jsme jediný sbor dobrovolných hasičů v ČR, který takovou technikou disponuje. V republice jsou ještě další 3 kusy většinou starší US hasičské techniky, ale nikdo je neprovozuje v rámci SDH. Není to naše jediná vyjímečnost. Zápolení o Vrančický Tuplák s 30ti letou historií nebo cvičení s hákovými žebříky z roku 1905 jsou další naše zcela unikátní aktivity.

Jsme parta hasičů která je akční a umí za to vzít.

U. S.  FIRE TRUCKS

U. S. FIRE TRUCKS

U. S.  FIRE TRUCKS

PIERCE LANCE ENGINE

DÉLKA

10

METRŮ

VÁHA

13

TUN

KAPACITA

10

MÍST

ROK

1989

VÝROBY

VÝKON

450

KONÍ

SPOTŘEBA

45

LITRŮ

U. S.  FIRE TRUCKS

E-ONE 105 LADDER

ROK

1989

VÝROBY

VÁHA

25

TUN

KAPACITA

7

MÍST

ŽEBŘÍK

35

METRŮ

VÝKON

475

KONÍ

SPOTŘEBA

75

LITRŮ

NAŠE NABÍDKA

CHCETE NÁS NA VAŠÍ AKCI?

fb-team-member-3
NEJPRVE

SE PODÍVEJTE

fb-team-member-1
NÁSLEDNĚ

SE ROZMYSLETE

fb-team-member-2
PAK

UŽ NA NIC NEČEKEJTE

POPTÁVKY NYNÍ 21